Στούπα, ένας παραδοσιακός, μοναδικός τόπος

Η Στούπα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, στο νομό Μεσσηνίας, στην Πελοπόννησο, που μπορεί να γοητεύσει τον επισκέπτη του όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό όχι μόνο στο Δήμο Λεύκτρου αλλά και σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας. Ανατολικά του χωριού υψώνεται το κάστρο που υπήρξε ακρόπολη της παλιάς πολιτείας του Λεύκτρου. Κατά τον Παυσανία εκεί υπήρχε ο ναός της Αθηνάς με το άγαλμα της.

Το καλοκαίρι η θάλασσα και η καθαρή αμμουδιά είναι πρόκληση για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου. Το χωριό έχει δυο παραλίες με άμμο, η μια βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι γνωστή ως η παραλία της Στούπας και η άλλη είναι η πασίγνωστη παραλία της Καλόγριας. Λίγο πιο δίπλα θα βρείτε και μία γραφική παραλία με βραχάκια, την Xαλικούρα, με γραφικά ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα.

Σε επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών στη Στούπα μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Καλής ποιότητας φαγητό, καφετέριες και μπαρ για βραδινή διασκέδαση και το σημαντικότερο από όλα ανθρώπους πρόθυμους να σε εξυπηρετήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείς. Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες αξίζει τον κόπο να απολαύσει κανείς τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα από οποιοδήποτε σημείο του χωριού.

Η περιοχή έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της ύφος, με αμέτρητα πέτρινα πυργόσπιτα να πλαισιώνουν το τοπίο, κάτι που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μάνης. Κοντά στη Στούπα υπάρχουν πολλά μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας, τα οποία περνούν μέσα από βουνά και φαράγγια, αποκαλύπτοντας άγρια τοπία και κρυμμένα βυζαντινά εκκλησάκια.

Με ορμητήριο τη Στούπα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε μια γοητευτική περιοχή της Νότιας Ελλάδας. Τη Μάνη.

Έτσι, μπορεί κάποιος να δει τα παραδοσιακά παραθαλάσσια χωριά της Καρδαμύλης (7,5km/7min με αυτοκίνητο) και του Αγίου Νικολάου (3,5km/5min με αυτοκίνητο).

Για μεγαλύτερη (ημερήσια) εκδρομή, προσφέρεται η διαδρομή που ξεκινά από τα ενδότερα της Μεσσηνιακής Μάνης και αφού περάσει από τα ιδιαίτερα χωριά της Λακωνικής, καταλήγει στα μέσα μέρη της, όπως το Οίτυλο, το παραθαλάσσιο Λιμένι, την αγέρωχη Αρεόπολη, τον μυστηριώδη Πύργο Δυρού με τα πανάρχαια Σπήλαιά του, τον Γερολιμένα μετον εντυπωσιακό βράχο του και την πυργόπολη της Βάθειας , για να τερματίσει στο απάνεμο Πόρτο Κάγιο και λίγο πιο κάτω στο Ακρωτήριο Ταίναρο και την Πύλη του Άδη.